Conferència: Tresors del patrimoni escrit

4 de maig, en l’Institut Nacional de Patrimoni (París)

Dins la sèrie de conferències “Tresors del patrimoni escrit: els manuscrits de la BnF vistos amb lupa”, l’Institut National du Patrimoine (InP) i la Bibliothèque Nationale de France (BnF) presenten una conferència sobre el Llibre d’hores de Federic III d’Aragó, una obra mestra francoitaliana pintada a Turena.

El tractat de Granada, signat entre Lluís XII i Ferran el Catòlic el 1500, preveia l’annexió de la Itàlia meridional a França i de Sicília a Espanya. A l’agost de 1501, l’últim dels reis aragonesos de Nàpols, Federic, va ser deposat per les forces franceses i obligat a deixar el seu regne. Va partir a l’exili a França el 6 de setembre de 1501 i es va instal·lar en el castell de Plessis, on va morir el 1504. Alguns escribes i il·lustradors li havien acompanyat a Turena. Entre ells, el miniaturista Giovanni Todeschino. Aquest va participar en la decoració del Llibre d’Hores de Federic d’Aragó, en col·laboració amb el pintor de Turena Jean Bourdichon i el seu taller.

Escrit en lletra humanística per un escriba probablement italià, aquest preciós llibre d’hores presenta seixanta-quatre escenes pintades per Bourdichon en fulls independents. Aquestes escenes compten amb rics marcs decoratius miniats per Todeschino i per un membre del taller de Bourdichon que va seguir els models del mestre italià. Aquesta obra va ser, per tant, pintada a Turena entre 1501 i 1504. Els rics marcs del manuscrit, formats per pilastres, canelobres, monstres i pedres precioses, mostren un generós repertori “a l’antiga” d’origen italià, que va deixar una profunda empremta en el taller de Bourdichon i el seu entorn a principis del segle XVI.

El manuscrit serà tret excepcionalment dels dipòsits per a l’ocasió.

Participants : Maxence Hermant, conservador del Departament de Manuscrits, secció medieval de la BnF, i Gennaro Toscano, director d’investigació i relacions científiques de l'Inp.

Dimarts 4 de maig de 2010, de 6:15 a 8:00 de la vesprada.
Auditori Colbert, 2 rue Vivienne, 75002 Paris.
L’entrada és lliure i limitada únicament a l’aforament.